Zayıflama Ve Masaj

Ender Saraç


Masaj, zayıflamaya yardımcı olmak açısından çok önemlidir. Zayıflama amaçlı çok çeşitli masajlar vardır. Ancak masajları genel olarak, elle yapılan doğal masajlar aletli masajlar ve katkılı masajlar katkısız masajlar olarak ikiye ayırabiliriz.

Masaj zayıflamaya yardımcıdır, çünkü dolaşımımızı canlandırır. Çeşitli masaj teknikleri, bölgesel kalınlıkları ve selülitleri düzeltir. Kişi masajı kendi yaparsa ek kalori harcar ve bedenindeki değişikliği fark eder. Bedenine dokunarak, enerjisini dengeler.

Masajı bir başkası yaptığında ise, günümüzde çok önemli olan bir ihtiyaç gündeme gelir. Gündelik hayatta insanlar, ne yazık ki birbirlerine sevgiyle dokunamadıkları için uzaklaşmışlardır. Oysa konunun uzmanları, masajın mekanik etkisi dışında, bu yolla kişilerin birbirlerine iyileştirici gücü, sevgiyi ve şefkati aktarabileceklerine inanırlar.

Masaj konusunda önemli bir nokta da, masajı yapan kişinin enerjisidir. Kişiye masaj yaptırmadan önce mutlaka o kişinin elektriğinin pozitif olup olmadığına bakmalıyız. Normal hayatta, çıplak olarak çok az kişiyle muhatap oluyoruz. Kendi enerjisi dengeli ve pozitif olmayan bir tedavi uzmanı, asla karşısındakinde olumlu bir etki sağlayamaz. Aynı konu zayıflama alanında da geçerlidir. Kendisi sağlıklı ve ince olmayan bir kişinin karşısındakine vereceği zayıflama bilgisi tatminkar ve inandırıcı olmayacaktır. Bu, sigara içen ve alkol tüketen bir hekimin hastasından alkol ve sigarayı bırakmasını istemesi gibidir.

Masajları aç karna yapmak doğrudur. Yukarıdan aşağı, merkezden uçlara doğru, hafif ve orta kuvvette, büyük eklemlerde saat yönünde, ayak tabanına bastırarak ve elimizi yumruk yaparak, el kemikleri yardımıyla yapılan masaj yararlıdır. Cilt kuru ise, masajdan sonra vücutta kalan susamyağını bırakmak ve üstüne ılık bir duş almak daha yararlıdır.

Genellikle kuru ciltli, elleri ayakları kuru ve kas ağrılarına meyilli Vata beden tipindekiler için, ılık susamyağı masajı uygundur. Aromatik yağlarla ve kremlerle yapılan masaj da yararlıdır. Pitta’lara çok ısıtıcı ve sıcak olmayan maddelerle yapılan masaj, Kapha’lara ise kuru, ısıtıcı ve canlandırıcı masaj teknikleri uygundur. Günlük olarak kendi kendimize yapabileceğimiz ılık susamyağı masajı dolaşımı canlandırır. Ayurveda’da susamyağı masajına abliyanga adı verilir. Susamyağı masajı, düzenli kilo alıp verenlerde yaygın olarak görülen çatlak problemlerinde son derece iyi sonuç veren, zayıflama amaçlı bir masajdır.

Susamyağını kullanmadan önce, kendi kavanozuyla beraber hafifçe kaynayan bir suyun içinde 20 dakika tutarak incelmesini sağlamak gerekir. 3540 °C civarına gelince, emilebilirliği artar. Yazın güneş alan bir camın önüne koymak veya kışın kaloriferin üzerinde bekletmek de yağın incelmesini sağlar. Her gün sabahın erken saatlerde 45 dakika susamyağı masajı yapmak, çok sıcak yaz günleri dışında çok faydalıdır.

Ham ipek keseyle masaj yapılacaksa, yine sabah saatlerinde, susamyağıyla yapılacak masajdan hemen önce, 12 dakika yapmak uygundur, ideal masaj zamanı sabah 06:0010:00, akşam 18:0022:00 saatleri arasıdır. Spor veya Suryanamaskara yapılacaksa, 97 önce masajın, sonra bu tip hareketlerin yapılması daha doğrudur.

Pitta’lar için, susamyağı yerine saf zeytinyağı veya hindistancevizi yağı da kullanılabilir. Ayurvedik beden tipine uygun işlemden geçmiş, hazır susamyağı daha uygundur.

Kapha’larda zayıflama amacıyla kullanılan bir masaj daha vardır ki, Ayurveda’da garshan adıyla anılır. Ham ipek keselerle yapılır. Bu masaj ise susam yağı masajının tersine, uçlardan merkeze ve aşağıdan yukarıya; ayaklardan ve kollardan kalbe doğru yapılır. Masaj sırasında kişi tamamen soyunur. Ellere geçirilen, ham ipekten yapılmış eldiven şeklindeki keselerle, uygulanabildiği kadar basınç uygulanarak ve bastırılarak yapılır. Bayanlara adetin ilk üç günü, efor gerektiren bu tip masajlar yapılmaz. Cildinde dermatit, kanama, alerji, apse problemleri olanlarda, bu tip kuru ovma şeklindeki masajlar yapılmaz. Göz çevresine, meme ve testis üzerine basınç uygulayarak masaj yapılması doğru değildir.

Ayurveda'daki tedavi amaçlı özel masaj Panchakarma, teknisyenler tarafından yapılır.

Zayıflamak isteyenler için Ayurvedik masajlar dışında doğal masajlar da vardır. Bu masajları da uzman kişiler veya fizyoterapistler yapmalıdır. Örneğin, deniz yosunlarından elde edilen bir çeşit jelle yapılan masaj, bölgesel kalınlıklar ve selülitler için faydalıdır. Ayrıca, çamurla yapılan tedaviler ve özel bitkisel maddelerle yapılan bölgesel masajlar, konunun uzmanı tarafından yapılırsa, yararlı olabilir.

 

Ayurveda Ve Masaj

Ayurveda’da masajlar tamamen doğaldır ve elle uygulanır. Genelde erkeğe erkek, bayana ise bayan uygular. Bazen susamyağıyla, bitki özleri karıştırılmış yağlarla veya doğal madde karışımlarıyla yapılabileceği gibi, sadece kuru bir ham ipek keseyle de yapılabilir. Kişi bunu her gün kendi kendine uygulayabileceği gibi, bu konuyla ilgili özel kliniklerden de faydalanabilir.

Eğer kişi bir diyet ve egzersiz programını yürütmek için disipline giremiyor ve başarısız oluyorsa, o halde, bir haftalık Ayurvedik doğal arınma kürü, Panchakarma’yı deneyebilir.

 

Panchakarma Ve Masaj

Maharishi Ayurveda’nın, fizyolojik arınma ve gençleşme kürü Panchakarma, 20 mükemmel sağlığı geliştirme yöntemi içinde özel bir yere sahiptir. 500 yıllık doğal bir sağlık sistemi olan Panchakarma, Maharishi’nin yeniden saflaştırdığı şekliyle Batı’da 10, ülkemizde de 2 yıldır uygulanır.

Sanayi ve tarım politikalarının yanlış uygulanmasıyla doğada oluşan kirlenme sonucunda, hava, su ve yiyeceklerle dışarıdan alınan ve çağdaş yaşamın yarattığı stresle vücutta oluşan toksinler, dokulara yerleşip birikerek ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Yapay gübrelerle, hormonlarla ve tarım ilaçlarıyla oluşan olumsuz birikimler, modern yaşamın getirdiği stresle bunalan çç fizyolojimizin çalışma düzenini bozar, işte biriken bu toksinler periyodik olarak temizlenmezse, gelecekte hastalıkların oluşumu kaçınılmazdır.

Artık Türkiye’de de uygulanmaya başlanan en güçlü Ayurveda yöntemi Panchakarma’yla beden, sağlık için tehdit oluşturan zararlı atıklardan temizlenir. Bayanlara özel eğitilmiş bayan, erkeklere de özel eğitilmiş erkek teknisyenlerce uygulanan 12 haftalık kürlerle beden toksinlerden arındırılır, sinir sistemi rahatlatılır, fizyolojik denge kurulur. Başka benzer hiçbir yöntemle elde edilemeyecek bu derin arınma ve dengeleme, normalleştirme ve rahatlama sonucu, kişi yakalandığı ve ileride yakalanabileceği hastalıklara karşı güçlü bir direnç kazanır. Bu yöntemle yaşlanmanın hızı ve yıpratıcı etkisi yavaşlar, stresinden uzaklaşarak hafifleyen kişi, güçlü, canlı ve dirençli bir bedene sahip olur, mükemmel sağlığın ve gençleşmenin mutluluğunu yaşar, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürme şansına sahip olur.

Beş gün kadar süren hazırlık devresinde kişi, evinde doktorunun önerilerine uygun olarak, beslenmeyle ilgili birtakım yöntemler uygular. Bu şekilde vücutta dokulara yerleşmiş toksinler yumuşatılır, yerinden sökülüp atılmaya hazır hale getirilir.

Daha sonra başlayan Panchakarma’nın esas tedavi süresince, merkezde günde üç saat kadar süren uygulamaya alınır. Özel yağlarla yapılan masajlarla, buhar tedavileriyle, alna ve vücuda uygulanan yağ akımlarıyla yerinden sökülen toksinler sindirim kanalında toplanır ve özel bağırsak temizleme işlemleriyle vücuttan uzaklaştırılır. Bu ana kür devresi bir veya iki hafta sürer.

Panchakarma ana küründen sonra sağlanan dengenin korunması için, Ayurveda uzmanı doktor tarafından, kişiye beslenmeyle ve günlük yaşamla ilgili öneriler sunulur. Amrit kalash (ölümsüzlük iksiri) gibi vücudu destekleyip, bağışıklık sistemini güçlendiren rasayanalar (bitkisel bileşimler) önerilir.

Panchakarma kürü sırasında ortalama 34 kg, izleyen günlerde de 34 kg atılarak, bir ay içinde yaklaşık 67 kg zayıflanır. Zayıf olan kişilere ise daha farklı bir program uygulanarak, arınmaları, ama kilo vermemeleri sağlanır.

Bu yöntemle sağlanan arınmanın getireceği yararlar şu şekilde özetlenebilir:

Yanlış beslenmeden dolayı vücutta biriken toksinler atılır.

Sindirim sisteminin ve metabolizmanın direnci artar.

Dolaşım sistemi güçlenir.

Birçok hastalığı önler.

Vücut gençleşir ve hastalıklara karşı direnç kazanır.

Kişi canlı, güçlü ve dirençli bir bedene sahip olur, fazla kilolarından arınır, zamanın getirdiği yıpranmadan etkilenmez, sağlıklı, genç ve uzun bir yaşam sürer.

Panchakarma’nın yılda en az bir kez uygulanmasının birçok hastalığın oluşmadan önlenmesine ve başlangıç aşamalarında tedavi edilmesine yardımcı olduğu bilinir.

 

Panchakarma’da Uygulanan Masajlar

Abliyanga: Himalayalar’da yetişen 20 çeşit şifalı bitki özü eklenmiş yağla, iki teknisyen tarafından eşzamanlı olarak yapılan rahatlatıcı ve gevşetici bir masajdır.

Vishesh: Şifalı bitki özleri eklenmiş yağlarla, yine iki teknisyen tarafından, ancak daha fazla bası uygulanarak yapılan derin bir masajdır.

PizziChili (kral masajı): iki teknisyen tarafından, iki taraflı yapılan son derece dinlendirici ve gevşetici bir masajdır.

Garshan: Ham ipekten eldivenlerle yapılan kuru masaj. Cilt altı yağ dokusunu harekete geçiren, dolaşıma ve selülite yararlı bir masajdır.

Udvartana: Özel hamurla yapılan, cilt güzelliğine ve toksin atmaya yardımcı bir masajdır.

Shirodhara: Alna uygulanan ılık yağ akımıdır. Sinir sistemine rahatlatıcı, dinlendirici bir etki yapar.

 

Diğer Masajlar

Marma terapi: Vücutta belirli noktaların uyarılmasına dayanan bu yöntem, birkaç damla susamyağı dökülerek o noktaların ovulmasına dayanır. Saat yöt02 nünde yapılan masaj, iç organlarının daha ahenkli çalışmasını sağlar. Alında, iki kaş arasındaki orta noktaya, göğüs kemiğine (ksifoidin altı) ve karın bölgesine düzenli masaj yapılması genel sağlık açısından önemlidir. Bu tip masajlar stresi engeller ve karın bölgesindeki rahatsızlıklara iyi gelir. Çünkü apana (karın) bölgesi Ayurveda’da çok önemlidir. Karın bölgesine yapılan masaj ayrıca bölgesel zayıflamada da etkilidir. Ayak tabanı ve kulağın arkası da, bu açıdan önemli bölgelerdir. (Kulağın dış sayvanının iç yüzünde, baş aşağı duran embriyon şeklinde bir temsili bölge olduğu kabul edilir; bu bölge, kulak akupunkturu tedavisinin esasını oluşturur.)

Refleksoloji: Ayak tabanının altında, vücudun iç organlarının temsili dizilişine ve her organının enerji yolları kanalları olduğu esasına dayanır. Bu bölgelerin uyarılarak, o organdaki bozuklukların tedavi edilmesi yöntemidir. Bu teknik, Çin tıbbında 2 500 yıllık geçmişi olan bir yöntemdir. Ayak tabanındaki refleks bölgelerine uygulanan kontrollü basınçla toksinler vücuttan uzaklaştırılır, dolaşım kuvvetlendirilir. Böylelikle kişinin hastalıklardan korunması, birçok akut veya kronik hastalıkta ise yaşam kalitesinin artması sağlanır. Refleksoloji, adet ve sindirim problemlerinde, uykusuzlukta, sinir sistemi rahatsızlıklarında, kanserde, AIDS’te, kronik yorgunluk sendromunda ve kronik hastalıkların son döneminde kullanılır. Batı’da hekimler ve cerrahlar, hastalarını ameliyata hazırlamak için refleksolojiden faydalanır.

Refleksoloji tedavisi ortalama bir saat sürer ve haftada 23 defa yapılması gerekir, iyi bir koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetidir. 

Shiatsu: Çinlilerin 1 200 yıldır uyguladıkları, parmak basıncı anlamına gelen, elle teşhis ve tedavi yöntemidir. 25 değişik el ve basınç tekniği uygulayarak insan bedenindeki 700 dolayındaki noktayı ve bunları birbirine bağlayıp enerji akımı sağlayan kanalları kontrol altına alarak, birçok özel noktadaki birikmiş, kronikleşmiş (uzun zamandan beri süre gelen) sertlik, katılaşma, geçmeyen ağrılar gibi olumsuzlukları ortadan kaldıran ve enerji akımındaki tıkanıklıkları çözen bir tedavi yöntemidir. Kasların, kemiklerin, kan ve lenf damarlarının, salgı bezlerinin üzerinde bulunan ve “tsubo” denilen bu özel noktalara uygulanan shiatsu, gerginliği ve sertliği giderip rahatlatmakla kalmaz, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır, kan ve lenf dolaşımını hızlandırır, salgı bezlerinin çalışmasına da olumlu etkiler yapar. Bütün bunlar, insanı hastalıklardan korumakla kalmaz, bedenin kendini iyileştirme gücünü de harekete geçirir.

Sözü edilen bu masajlar, merkezi sinir sitemini ilgilendiren enerji alışverişiyle bağlantılıdır.


 

 

 


 


Ana Sayfaya Dönmek İçin Tıklayın 

  www.aymavisi.org  
 


 

 

 

 
 + Büyüt | - Küçült  
Egzersiz