Tai Chi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Harun M. Soydan


•        Devinimsizken tıpkı bir dağ gibi olmalısınız. Harekete geçtiğinizde tıpkı bir nehrin akışı gibi devinmeksiniz. Hareketin içinde dinginliği, dinginliğin içinde hareketi keşfedin!

•        Devinim bir kez başladı mı tüm bedeniniz hafif ve esnek olmalıdır. Bedeninizin her bir parçası diğer parçaları ile uyum içinde çalışmalıdır. Bedeniniz, zihninizle beraber özgürce hareket ettiğinde durumu gerektiği gibi değiştirebileceksiniz...

•        Tai yaparken, devinimlerde aşırıya kaçmakla yeterli olandan az yapmak aynı şekilde hatalıdır. Beden hareket halinde iken devinimi uzatmak için kavisleri izlemek gerekir. Her form birbirine bağlanmalı ve süreklilik arz etmelidir. Bir kozadan ipek ipliği çekerken bir yavaş, bir hızlı çekerseniz iplik kopar. Tai'yi kesintisiz ve sürekli bir tempo ile kozanın ipliğini çekermiş gibi yapmalısınız... Form yavaş olmalıdır. Tai chi'in uyguladığımız biçimi birbirleri ile bütünleştirilmiş uyumlu hareketlerin, sanki bir gölge ile yavaş hareketlerle boks yapıyormuş gibi kesintisiz art arda yapılanıdır...

•        Bir kiloluk bir güçle, bin kiloluk bir gücü denetlemenin yollarını araştırın. Bu tür teknikler sonuca ulaşmak için güce ihtiyaç duymazlar. Kendinize Tai'nin neden ve nasıl işe yaradığını sorun!

•        "Kaplanın kükreyişi derin ve güçlüdür. Maymunun çığlığı yüksek ve tizdir. " Siz de ruhunuzu böyle arıtmaksınız. Pozitif (Yang) ve Negatifi (Yin) yetiştirerek... Tai chi yapıyor iken "Yin-Yang Dengesi" ni sürekli korumalısınız ve birbirlerini bütünlemeleri gerektiği konusunda daha derinlemesine bir anlayışa varmalısınız. Tai(Karşıtların Birliği) evrenin temel ilkelerinden biridir. Bunu bilin!

•        "Güneş Batı'daki dağda batar. Sarp kayalık, boşlukta askıda kalarak ileri doğru çıkmıştır. " Okyanusu enginliğinde ve gökyüzünü uçsuz bucaksızlığında görün!

Görünenin arkasındaki görünmeyenin farkına varın!

•        Bütün vücudunuz rahat ve gevşemiş olmalıdır. Chi'nin vücudunuzda rahatça akması için bu gereklidir. Bırakın dışarı ve içeri eriyip birbiri ile karışsın, bir olsun! Karşıtların birliğini hissedin ve yaşayın!

•        Tai formlarını uygularken kanatlarını rüzgar doldurmuş huzur içinde uçan ama aynı anda da hızla dalışa geçip yerdeki tavşanı kapmaya hazır bir kartal gibi olmalısınız!

• Tai Chi’de başlangıç formu ile birlikte başlayan hareket, kesintisiz bir şekilde hareket ederek sizi kapanış formuna ulaştırır. Arada durduğunuz bir an bile yoktur. Bir formdan diğerine doğru hareket ederken o an uygulamakta olduğunuz formu, bir sonraki forma ulaşmak için bir an önce bitirmeye çalışmadığınız gibi bir sonraki forma geçmekte de herhangi bir gecikme yaşamazsınız. Bir formu ya da hareketi ilk anında da son anında da aynı ruh hali ile uygularsınız. Bu kesintisiz bir "o anda olma" ve "geçmiş ve gelecek için endişelenmeme" duygusu geliştirmemize yardımcı olur. Bu içinize yaptığınız bir yolculuktur ve "anda olma" meditasyonun getirdiği, söylenmesi kolay fakat uygulaması zor olan bir bilgeliktir...

• Fiziksel gücü değil Chi’yi kullanın! Gözler Chi’nin aktığı yöne doğru odaklanmalı ve hareket eden eller takip edilmelidir. Elleriniz, açık konumda bulunmalı ve ne çok gergin ne de çok gevşek olmamalıdır. Parmakları

nız dışarı doğru uzanmalı ve ellerinize dirilik katmalısınız. Modern Formları, hareketli meditasyon olarak uyguluyorsanız hareket eden eller takip edilir... Kollarınız hep dairesel hareket etmeli ve çemberler, yaylar çizmelidir...

•        Tai uygularken içinizden gelen duyarlılık kadar çevrenizin de farkında olmalısınız. Duyarlılığınız öyle bir durumda olmalı ki derinize küçücük bir tüy dokunsa hissetmelisiniz. Bir sivrisinek bile sarsıntı yaratmadan üzerinize konamamalı... Eğer bu düzeyde bir farkındalığa sahip olursanız hiçbir güç sizi alt edemez! Ana odaklanmanın ve anı yaşamanın gücünü kavrayın!

•        Çevrenizi (enerji alanınızı) mümkün olduğunca geniş hissedin! Bunun için kollarınızı zorlamasız, doğal ve rahat bir şekilde uzatabildiğiniz kadar uzatın. Eklemlerinizi germeyin! Kavislerinizde doğal yolu izleyin... Hareketleriniz her zaman için dairesel olsun!

•        Diriliği ve yumuşaklığı birleştirin. Tai formlarının yavaş ve yumuşak olması, çalışmanızın gevşek ve cansız olacağı anlamına gelmez! Ne hareketsizliğe ne de katılığa izin vermeyin!

•        Başınızın arkasından bir çengelle asılıymış gibi olmalısınız ve aynı zamanda kuyruk sokumunuzdan bir ağırlık da sizi aşağıya çekmeli... (Yer ve Gök) Eğer uygulama sırasında bu duyguyu korumayı başarabilirseniz o zaman omurganız kendiliğinden bir çizgi üzerinde olacak ve bu sayede de enerji rahatça dolaşabilecektir. Sümer Antik metinlerde "yaşam ağacı" olarak geçen omurgamızı hem dik duruşumuzu sağlayan ana direk, hem de ana kablomuz olarak düşünebiliriz. Omurgamızı uyararak ve çalıştırarak omuriliğimizi ve sinir sistemimizi uyarıyoruz. Sinir sistemimizden dolayı vücudumuzda dolaşan bir elektrik akımı varsa ki var böylece elektromanyetik alanımız üzerinde de çalışmış oluyoruz. Daha öncede bahsettiğim gibi Chi, bu elektro-manyetik alan olarak tanımlanabilir kanaatindeyim.

•        Boynu gevşetin ve başı arka noktasından asılıymış gibi tutun! Omuzlarınızı ve dirseklerinizi düşürün ve ağırlığınızı aşağıya verin! Beliniz de dahil bütün eklemlerinizi, Chi’nin rahatça akabilmesi için gevşetin. Tai yaparken Chi yerden ve gökten alınarak Alt Dantien'de toplanır ve oradan da bütün vücuda dağılır. Dizler de diğer eklemleriniz gibi ne tamamen gevşek ne de tamamen gergin olmalıdır. Dizlerinize boşluk verin! Ayaklarınız yere kök salsın! Chi bütün vücutta dolaşırken omuriliğe ilişir ve Alt Dantien'e gömülür.

•        Yönleri izlerken bir saatin ortasında durduğunuzu ve saatler arasında hareket ettiğinizi düşünün. Başlarken yönünüz 12.00'ye (bir başka anlatımla Kuzey'e) baksın. Formlar boyunca bedeninizin hareketlerinde bu yönleri korumaya özen gösterin! Bu duruşunuzda 6.00 (Güney), 9. 00 (Batı) , 3. 00 (Doğu) yönlerini gösterir. Tai yaparken bu yönler arasında hareket edersiniz... Tai uygulaması sırasında en sık yapılan hatalardan bir tanesi, bedenimizi herhangi bir yöne doğru hareket ettirirken kalçamızın o yöne doğru bakmamasıdır. Bu hatayı, dengemizi korumak ve enerjinin sağlıklı akmasını sağlamak için yapmamalıyız. Bunu düzeltmek için arka ayağınızın topuğunu dışarıya doğru verin. (Bazı kaynaklarda, ayak parmak ucunun içeriye doğru alınması söylenir...) On ayağınızın topuğu ile arka ayağınızın topuğu aynı çizgi üzerinde olmasın! On ayağınızı en az bir yumruk genişliğinde dışarıya doğru atın, iki ayağınız arasındaki açı hemen hemen kırk beş derece olsun...

•        Bir adım attığınız zaman maksimum atabileceğiniz adımdan biraz daha küçüğünü atın! Ayrıca kollarınızı da sonuna kadar uzatmayın! Her zaman için kollarınızı biraz daha uzatabileceğiniz bir alan bırakın. Aynı kural adımlar için de geçerlidir. Her harekette bir sonraki harekete pay bırakın. Tai ilkelerine göre maksimuma ulaşan bir güç tersine döner... Unutmayın!

•        Bu hareketleri, kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir kıyafet ile yapabilirsiniz. İnce tabanlı bir spor ayakkabı ya da çıplak ayakla da (üşütmeyeceğiniz bir ortamda) Tai çalışabilirsiniz.

•        Tai Chi yaparken kaslar olabildiğince gevşek tutulur... Eğer Tai yapıyor iken ya da yaptıktan sonra yorgunluk hissediyorsanız kendinizi yeterince gevşetmiyorsunuz demektir. Uzun geleneksel Yang Sitini kısaltarak hem kitlelere yayan hem de Batı'ya tanıtan Prof. Zheng Manqing (1900-1975) bir gün şöyle demiş: "Hep gevşemenin ne olduğunu kendi kendime sorardım. Bir gün rüyamda kollarımın olmadığını gördüm. O zaman gevşemenin ne olduğunu anladım... "

•        Formları öğrenirken başlangıçta yaptığınız hareketleri düşünmeniz doğaldır. Ancak hareketleri öğrendikten sonra düşünmeyin... Sadece yapın! Hareketleriniz kendiliğinden gelsin! Bu süreç içinizdeki gelişiminizle ilgilidir ve ustalaştığınızı da gösteren bir işarettir...

•        Zihinde dinginlik sağlanınca "farkındalık" artar! Zihindeki dinginlik ve rahatlama, Tai ilkelerinden en önemlilerinden biri olduğuna inandığım "kendiliğindenlik" in ortaya çıkmasına ortam hazırlar.

 

 

 

 


 


Ana Sayfaya Dönmek İçin Tıklayın 

  www.aymavisi.org  
 

 

 

 

Egzersiz

 

 

 

 
 + Büyüt | - Küçült