Gandharva Veda (Müzikle Tedavi)

Ender Saraç

 

Gandharva Veda, Veda edebiyatının bir koludur. Evrenin sonsuz müziği Gandharva Veda, yüzlerce yıl önce, Vedik kültürde bambu, flüt, santur, sitar, sarot ve insan sesleri gibi doğal sesleri kullanmıştır. Gandharva Veda, Ayurvedik tedavi yöntemi olarak da uygulanır.

Besinlerin tatları, kokuları nasıl dosha 'lan etkiliyorsa doğru ses de, bir titreşim olarak dosha 'lan derin, kuantum düzeyden dengeler. Gandharva, beyin hücrelerinde oluşturduğu etkiyle; fizyoloji ve sinir sistemi arasındaki koordinasyonu, kuantum düzeyinden yumuşak bir şekilde düzenler, fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavilerinde dinletilir.

Bir araştırmada hergün yirmi beş dakika, özel bir raga (Gandharva'dan bir bölüm) dinletilen bitkiler, dinletilmeyenlere oranla yüzde 25 daha fazla uzamışlardır, insanda da, doğanın kendini özel titreşimlerle ifade ettiği Gandharva Veda müziği veya doğanın kendi melodileri de, (rüzgar, dalga, kuş sesleri, yağmur) doğrudan sinir sistemine etki yapar.

Gittiğim Ayurveda kurslarından birinde çalınan Gandharva Veda müziğinin nabız sayısını ve tansiyonu nasıl değiştirdiğini, çok etkilenerek gözlemlemiştim. Uygun titreşimdeki müziğin etkisinin tam tersine bozuk titreşimdeki seslerin de sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kentlerde büyük bir gürültü ve kötü ses travması yaşamaktayız. Motorlu taşıtların sesleri, kornalar, gürültülü eğlence yerleri, dinlenme saatlerinde bile yüksek sesle çalıştırılan televizyon, müzik aletleri, uçak, helikopter gibi pek çok kaynaktan yayılarak, şehir içinde yoğunlaşan bir gürültü ve ses kirliliği oluşmaktadır. Bu insanın sinir sistemini olumsuz etkilemekte, aşırı derecede zorlamakta, uyarmakta adeta sinir sistemi bir travma yaşamaktadır. Gün içinde sürekli yüksek sesle konuşmak ve bu gürültü travmasına maruz kalmak; baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, spazm, işitme problemleri, yüksek tansiyon gibi pek çok dengesizliğe yol açmaktadır. Benim, gergin olan hastalarıma önerdiğim ilk maddelerden biri de, bir süre sessizliği denemeleri, konuşmamaları, gürültü ve kötü seslerden kaçınmaları, Gandharva Veda veya doğanın huzur verici sakin melodilerine kendilerini vermeleridir. Gerçekten de sadece bir gün ne kadar çok konuştuğunuzu

ve ne kadar çok gürültüye maruz kaldığınıza dikkatinizi veriniz. Sonuç sizi şaşırtacaktır. Daha sonra ise, gerekmedikçe konuşmayın ve arada bir sessizlik dönemini deneyimleyerek sinir sisteminin ne kadar huzur bulduğunu fark ediniz. Doğanın melodilerini dinleyerek, işitme sistemi ve sinir sisteminizdeki travmaları büyük ölçüde onarabilirsiniz.

Gandharva Veda'da bedenin ritmi, doğanın ritmiyle birlikte düşünülmüş; güneşin doğuşu, gün içindeki saatler ve güneşin batışı için farklı ezgiler oluşturulmuştur. Bu ezgilerin insan vücuduna etkileri de farklıdır. Gandharva Veda dinlerken rahat bir ortam seçilmeli, on dakika kadar tercihen gözler kapalı olmalıdır. Sadece gözler kapalı olarak değil açıkken de dinlenilebilir. Örneğin arabada giderken, yemek yerken, çalışılan ortamlarda, aşırı gergin ve sinirliyken dinlemek de yararlı olabilir. Günün farklı saatlerindeki etkileri çok hoştur. Öğlen saatinde dinlendiğinde sindirime yardım eder, öğleden sonra aktiviteyi destekler, akşam dinlendiğindeyse fizyolojiyi rahat bir uykuya hazırlar.

Güneşin doğuşu :  04:00-07:00

Sabah : 07:00-10:00

Öğleden önce  : 10:00-13:00

Öğlen : 13:00-16:00

Güneşin batışı : 16:00-19:00

Akşam : 19:00-22:00

Gece : 22:00-04:00

(Günün saatleri için farklı bulunmaktadır.)

 

 

 

Örnek Parçalar Dinlemek İçin Tıklayın

 

 


Ana Sayfaya Dönmek İçin Tıklayın 

  www.aymavisi.org  
 

 

 

 

 

 

 
 + Büyüt | - Küçült  
Egzersiz