Kişisel Gelişim

 

 

Takıntılarınızdan Kurtulun

Helen Graham


Kendinizi sinirli ya da gergin hissediyorsanız aşağıdaki yöntemlerle kısa yoldan rahatlayabilirsiniz.

Yüreğinizdeki sıkıntıdan kurtulun. Size ait bir odanın, ofisin ya da arabanın içinde çığlık atın, ağlayın, masaya vurun. Bu şekilde üzerinizde hissettiğiniz baskının yarattığı duygulardan sıyrılırsınız.

Dikkatinizi dağıtın. Başka bir şey üzerine düşünmek ya da egzersiz yapmak dikkatinizi stres kaynaklarından kaydıracak sizi onlarla birlikte yaşamaktan ve bir kaygı çemberi içinde kilitli kalmaktan kurtaracaktır.

İçinde bulunduğunuz durumun eğlenceli yanlarını görmeye çalışın. Kendinizi ve başkalarını çok fazla ciddiye almayın. Mizah, meseleye farklı bir bakış açısından bakmak ve kontrol kazanma konusunda size yardımcı olacaktır.

Geniş olun. George Eliot’un da söylediği gibi ‘belirli bir şeye farklı bakış açılarından bakmayan bir zihin dar bir zihindir.

Olumlu düşünün. Meselenin iyi yanlarına bakın. Walt Whitmann’ın öğüdünü unutmayın: ‘yüzünüzü sürekli olarak güneşe tutun, gölgeler arkanızda kalacaktır.’

Olumlu ifadeler kullanırı. Olumlu düşünce biçimini ve kendinize olumlu iletiler göndermeyi alışkanlık haline getirin. Kendinize ‘onun imkansız olduğunu’ değil, ‘çok kolay’ olduğunu; ‘baş edemiyorum’ yerine, ‘üstesinden geliyorum’; ‘asla park yeri bulamayacağım ‘ yerine, ‘mutlaka benim için bekleyen kocaman bir yer vardır’ ifadesini kullanın. Bunları her iki alıştırma arasında kendinize tekrar tekrar söyleyerek zihinsel olarak alıştırma yapıp etkinlikler arasında rahatlayın.

Gerinin. Kaslarınızdaki gerilimi atmak ve gevşemek için iyice bir gerilin.

Ona kadar sayın. Ayak parmaklarınızdan çene kaslarına kadar yavaş yavaş her bir bölgedeki gerginliği atarak ona kadar sayın. Bir dediğinizde ayak parmaklarınızdaki, ayaklarınızdaki, bacağınızı alt kısımlarındaki gerginliği serbest bırakın, iki dediğinizde dizlerinizi gevşetin, üç ile birlikte baldırlarınızı rahat bırakın, dörtte kalça kasları ve basen, beşte belin altını, altıda karnınızdaki gerginlik, yedide kollarınız ve ellerinizdeki gerginlik, sekizde omuzlarınız ve boynunuz, dokuzda yüz kaslarınız, onda çene kemiğiniz ve diş etleriniz gevşesin. Eğer bedeninizde, gevşemeye direnen her hangi bir kısım varsa birkaç dakika süreyle onları kasıp gevşetin.

Ağzınızı açın. Dişlerinizi sıkarak tamamen gevşemeniz imkansızdır. Çene kaslarını gevşetmenin yolu basitçe ağzınızı açmaktır. Bu gevşemenize, baş ve boyun bölgesindeki gerilimden kurtulmanıza yardım edecektir.

Gevşemenize yardımcı olarak hayal etmeyi kullanın. Tüm bedeninizde hissederek bir altın sikkeyi sıkıca tuttuğunuzu hayal edin. Altın sikkenin açılan parmaklarınızın arasında kayarak yere düşüp yuvarlanarak sizden uzaklaştığını hayal edin; başınızın üzerinde bir iple yukarı doğru çekilen bir kukla olduğunuzu hayal edin, ipin kesilmesiyle birlikte bezden bir bebek gibi ayaklarınız, kollarınız, başınız, omuzlarınızdan itibaren serbestçe yere doğru sarkmaktadır. Gergin yerlerinizin buz kalıpları olduğunu güneşin sıcaklığıyla erirken sizi hoş bir sıcaklık duygusu içinde bıraktığını ve üzerinize bir ağırlık çöktüğünü düşleyin.

Gerginliğinizi nefesle dışarı atın. Karından derin nefes alın. Nefes alırken karın bölgenizin genişlediğini nefesinizi dışarı verirken karın bölgenizin daraldığını hissedin.

Derin nefes almanıza gardım etmesi için gücünüzü kullanın. Burnunuzdan renkli bir havayı içeri doğru çektiğinizi düşleyin. Dudaklarınızdan gerginliğinizi alıp götüren bir sis biçiminde çıkarak yükseldiğini başınızın üzerinde dönerek uzaklaştığını hayal edin.

Gerginliğinizi izleyin. Gergin olmaya yatkın kaslarınızı belirledikten sonra, belirli vesilelerde bu kaslarınızı gözden geçirmeyi öğrenin. Örneğin, radyoda bir bülten dinlerken, televizyonda reklamlar sırasında, iş yerinde ya da sınıfta paydos zili çaldığında, bir kuyrukta ve trafik ışıklarında beklerken, kaslarınızı gerip bırakarak gevşetmeyi öğrenin.

Gergin kaslarınıza masaj yaparak oralarda bulunan gerginliği yok edin.

Parmaklarınızla şakaklarınıza baskı yapın. Bu, baş ve çene kaslarınızı gevşetecektir. Başka noktalara da örneğin boynun arkasına, kaşların arasına baskı yaparak, gerginlik ve ağrılardan kurtulabilirsiniz.

Ara verin. Kendinizi sıcak, bomboş bir plajda, ya da kendinizi iyi hissedeceğiniz başka bir yerde düşleyin. Kendinize orada manzarayla, seslerle, kokularla ve hissettiğiniz diğer şeylerle harcayacak zaman tanıyın.

Duş yapın. Bu sadece kaslarınızı yumuşatarak değil, ama aynı zamanda su damlacıklarının aldığınız havanın kalitesini artırması nedeniyle üzerinizdeki stresi alacaktır. Bununla birlikte soğuk duş yapmak veya soğuk bir suda yüzmeye karşı dikkatli olun, çünkü bunun kalp ve damar ve solunum sistemleri üzerinde ters etkileri olabilir. Bir kolunuzu soğuk suya daldırmak, anjin hastalarında koroner damar rahatsızlığın belirtilerinin uyanmasına neden olabilir. Bu yüzden soğuk bir suya dalmadan önce her hangi bir kalp rahatsızlığı riskinden uzak olduğunuzdan emin olun.

Sıcak bir banyo yapın. Sıcak su, yine, normal dolaşımı koruyup bedeni gevşemeye uygun hale getirerek, stresin neden olduğu gerginlikleri alabilir.

Gerginlikten kurtulmak için ellerinizi yıkayın. Akan bir suyun altında elinizi yıkamanız gerginliğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Yağlar kullanın. Banyonuzun içine zihniniz kadar bedeninizi de rahatlatmak için kokulu yağlar katın. Zihinsel yorgunluklara karşı sandal ağacı, mentol, biberiye; bedensel yorgunluklar için yasemin, gül gibi çiçek kokuları kullanın. Gevşemek, uyumak ve serinlemek için lavanta kullanın.

Mola Verin. Banyo yaptıktan ya da duş aldıktan sonra birkaç dakika uzanarak, müzik, gevşeme kasetleri dinleyerek veya en azından sessizse oturarak zaman geçirin.

Yürüyüş yapın. Egzersizler gerginlikten kurtulmanıza, yeni manzaralar bakış açınızı değiştirmenize ve beyninizin içindeki stres kaynaklarından uzaklaşmanıza yardım edecektir. Açık arazilerde yürümek, binaların ‘kapatıcı’ havasından ve çevre kaynaklı stres nedenlerinden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Köpeğinizi gezdirin. Köpeğiniz ya da kedinizle gezintiye çıkmak size de iyi gelebilir. Ev hayvanlarını gezintiye çıkarmak stresin fizyolojik etkilerini azaltıp ortadan kaldırır ve gevşemeyi sağlar.

Bütün bu yöntemler hayatınızdaki stresle ilgili patlama noktalarını etkisiz kılacaktır. Bununla birlikte, eğer stresten tamamıyla kurtulmak istiyorsanız hayatınızın kontrolünü kendi elinizde tutmayı sürdürmeyi öğrenmelisiniz.

KENDİNİZE GELİN

tik adımı atın. İşe kendinizi ifade ederek başlayın. Söylendiği gibi ‘bin fersah yol yalnızca tek bir adımla başlar’. Bu yüzden kendi ihtiyaçlarınızı düşünerek ona göre davranın.

Gücünüzü yeniden ele geçirin. Sürekli olarak kendi düşüncelerinizin, duygularınızın, eylemlerinizin, inançlarınızın ve bakış açınızın sağlamlığından ve geçerliliğinden emin olmak için başkalarının onayını, desteğini aramayın. Kendi ihtiyaçlarınız için en uygun olanın ne olduğuna karar vermek için kendi hakemliğinize başvurun.

Kaslarınıza karşı bir duyarlılık geliştirin. Bedeninizdeki gerilimin farkında olun, dikkatinizi bedeninize yönelterek hangi durumlarda kaslarınızın gerildiğini öğrenin. Sizin için en uygun olan şekilde gevşemenin yoluna bakın. Hangi duygularınızı dışa vurduğunuzda kendinizi rahat hissettiğinize dikkat ederek, onları içinizde hapsetmek yerine dışa vurun.

Yaşamınızın yönünü belirleyin. Kendinize tekrarladığınız mesajların yaşamınızı yöneten şunu yapmalı ve şunu yapmamalı gibi, farkına vararak, bunların bizzat sizin seçimlerinizden mi kaynaklandığını, yoksa size empoze edilmiş şeyler mi olduğunu soruşturun. Sizinle doğrudan ilgisi olmayan mesajları hayatınızdan çıkarıp yerine sizin ihtiyaçlarınıza, isteklerinize, amaçlarınıza uygun şeyler, değerler yerleştirmeye başlayın. Gerçekten sizi ilgilendiren, sizinle gerçekten ilgili olan ve sizin için önemsiz ayrıntılar olan şeylerin neler olduğuna karar verin. Hareket etme noktalarınızın motivasyonlarınızın neler olduğuna bakarak bunların gerçekten sizin kendi ihtiyaçlarınızdan doğan şeyler olup olmadığını dikkatle gözden geçirin. Dr. Bernie Seigei’in söylediklerine kulak verin: başarı merdivenini sonunda, yanlış duvarın üstünde olduğunuzu itiraf etmek için tırmanmayın.’ kendiniz için doğru olan şeyleri belirleyerek bunlarla uğraşın. Herkesi memnun edemezsiniz, ama kendinizi memnun edebilirsiniz. Kendinizi dinlemeyi ve kendi başınıza hareket etmeyi öğrenin, başkalarından kaynaklanmış bilgeliğe göre değil de kendinizden kaynaklanan bilgeliğe göre hareket edin.

Kararınızı verin. Başkalarının size kararlarınızı söylemesine izin vermeyin. Meditasyon, kendi kendine hipnoz, gevşeme tekniklerini, otojenik egzersiz yaratıcı görselleştirmeyi ve rehber eşliğinde hayal gücünüzü kullanarak belirli konularda kararlı olmayı öğrenin.

Kendinize zaman tanıyın. Kendinizin ve kendi zamanınızın değerini öğrenin. Kendinize, arkadaşlarınıza, ailenize zaman ayırın. Kendiniz ve ilgilenmek istediğiniz şeyler için zaman yaratın. Tatile çıkın, gevşemek için zaman ayırın.

Tavrınızı koyun. Kabul edilemeyecek isteklere karşı ‘hayır’ demeyi ve bunu hiçbir suçluluk duygusu yaşamadan yerine getirmeyi öğrenin. İşleri başkalarına havale etmeyi öğrenin.

Stok kontrolü yapın. Hayatınızdan gereksiz stres kaynaklarını çıkararak yönlendirmeler, talimatlar, kurallar, kodlar, standartlar, beklentiler hayat boyu taşıyacağınız yükü hafifletin.

Yaşamınıza yeni bir gözle bakın. Değiştiremediğiniz stres kaynaklarına karşı tavrınızı değiştirin. Sizin belirli durumlara nasıl tepki verdiğinizi, bu tavrın belirlediğini unutmayın. Yaşam bütün iniş çıkışlarıyla bir uçan sandalyeye benzer. Uçan sandalyede korku içinde, gözlerinizi kapatıp dişlerinizi sıkarak ve işkence bitmeden önce midenizin bulanmaması için içinizden dualar okuyarak geçirebilirsiniz. Ya da kahkahalar atabilir, yukardan inerken gördüğünüz şeylerden zevk alabilirsiniz. Tepki ne olursa olsun, söz konusu olan halen aynı uçan sandalye... Ama görme biçiminizi değiştirerek verdiğiniz tepkileri ve yaşanmadığınız şeyi değiştiriyorsunuz. Böyle yaparak koşulları farklı bir şekilde değerlendirir, onu bir işkence şeklinde görmek yerine, yenilik ve macera olarak görürsünüz. Olumlu bir şekilde düşünerek belirli durumlarda yaşadığınız duyguları değiştirir, korku ve dehşet yerine heyecan ve zevk duyarsınız. Söylendiği gibi: ‘havada kuş, suda balık olun’.

Kendinizle dost olun. Kendinize karşı yaklaşımınızı değiştirin. Kendinizin en kötü düşmanı olmak yerine en iyi dostu olun. Kendiniz hakkında olumlu düşünün. Kendinizi affedin. Kendi yanlışlarını görmeyi, büyüme ve gelişme yönünde bir fırsat olarak değerlendirin.

Kendinizle ilgilenin. Dengeli bir beslenmeye başvurun. Midenizi sağlıksız, işlenmiş yiyecekler, aşırı şeker, yağ, tuz, kafein, nikotin ve alkolle doldurmayın. Yiyecekleri mevsiminde ve mümkün olduğunca doğal haliyle tüketin. Her gün en az sekiz bardak su için. Alıştırmalar da dahil olmak üzere hayatınızdaki her şey için belirli bir dengeyi gözetin.

Fırsatları değerlendirin. Pişmanlıklar içinde yaşamayın. Allah bir kapıyı kapatırsa ötekini açar, bunu unutmayın. Şimdiki zamanda yaşayın. Geçmişinizi canlı tutarak bugünkü enerjinizi harcamayın. Kupa kızının dediklerindeki anlama kulak verin:

'o korkulu anı' diye sürdürdü Kral ,asla ama asla unutmamalıyım'

‘unutacaksın, ama' dedi Kız 'eğer onun için bir anıt dikmeyi düşünmüyorsan'.

(Alice Aynalar Ülkesinde)

Rahatınıza bakın. Kendinizi fazla zorlamayın. Eğlenmek için kendinize hak tanıyın. Sürekli olarak kendinize bunu hak ettiğinizi hatırlatın.

Gerçekçi olun. Kendinizi içten ifade edin, her zaman doğru ve gerçek görünün ki, kendinizi nasıl bildiğinizle başkalarının sizin hakkınızdaki görüşleri arasında bir kopukluk olmasın.

Kendinizi toparlayın. İç ahenk ve uyuma erişmek, kişiliğinizin her bir parçası arasında birliği sağlamak amacını hep gözetin. Sağlıklı bir bütün olun.

Yaşamı dopdolu yaşayın. Oscar Wilde’nin sözleriyle: usandırıcı insanları dinleyerek, umutsuz kişileri düzeltmeye çalışarak, hayatınızı cahil, sıradan ve bayağı insanlar için harcayıp altın günlerinizi saçıp savurmayın. Bunlar devrin hasta hedefleri, sahte amaçlarıdır. Yaşayın! İçinizde yeşeren harika yaşamı yaşayın.’

 

 

 

 


 


Ana Sayfaya Dönmek İçin Tıklayın 

  www.aymavisi.org  
 

 

 

 

 
 + Büyüt | - Küçült